Pszichoszomatikus agymenés

Pszichoszomatikus agymenés

21. századi freak show

2016. november 16. - Biró Tamás

freakshow_eszbontok_cendored.jpg

Általában nem szoktam TV-t nézni. Ha nagy ritkán mégis bekapcsolom annak reményében, hogy hátha ezúttal lesz benne valami értelmes, körülbelül öt perc után felhúzom magam azon, hogy mindenhol reklám megy és kikapcsolom. De ha az ember türelmes, akkor bizony ráakadhat gyöngyszemekre, melyek után a reklámok a kultúra fellegvárainak hatnak majd.

Nem tudom, hogy ismeritek-e az Észbontók című műsort. Én már többször beleakadtam TV nézős légyottjaim alatt, de a reakcióm rá mindig ugyanaz, mégpedig, hogy végig megyek a haldoklás jól ismert öt fázisán: elutasítás, harag, alkudozás, depresszió, belenyugvás. Ilyenkor legtöbbször vagy elkapcsolok, mielőtt elragadna a hév, vagy ha már késő, és egy percnél többet töltöttem a műsor nézésével, szegény feleségem issza meg a levét, ugyanis meghallgathat egy csodás öt perces monológot a kultúra és általános erkölcs végéről. De mire jó blogot vezetni, ha nem arra, hogy most már a feleségem mellett Ti is részesülhettek ebből a kiváltságból? Fogjuk meg tehát egymás kezét, és menjünk végig az öt stáción együtt.

1. Elutasítás

Ahogy az előbb is említettem, ez az első kritikus egy perc. Itt dől el, hogy kikapcsolom-e a TV-t és elmegyek valami értelmeset csinálni, vagy az ámulattal vegyes rémület odaszegez és onnantól nem tudok nem oda nézni. Az elutasítás fázisában már csírájában ott a második fázis, a harag, aminek néha nehéz ellenállni. Ha viszont sikerül, akkor vége a kálváriámnak, a látottakat szépen elfojtom a tudattalanomba, hogy aztán 30 év múlva egy éjjelen izzadtan ébredjek az ágyamban és csak ennyit suttogjak: "Most már emlékszem...". De ez majd a terapeuta baja lesz.

2. Harag

Kész, ennyi, letelt az egy perc, aznapra elbuktam. Most már végig kell néznem és dühöngenem kell. És ha azt hiszitek, hogy a haragom tárgya az emberi hülyeség, nagyot tévedtek. A haragom tárgya az erkölcstelenség, az undorító pózolás és az emberek kihasználása. A haragom tárgya az Észbontók készítő gárdája, és nem a szereplők. Végig kell néznem, mert nem akarom elhinni, hogy ide fajult a szórakoztatás, és dühöngenem kell, mert mélységesen sérti az igazságérzetemet.

Mit látunk a képernyőn? Találtak pár szerencsétlent, akinek az intelligenciája és/vagy az általános műveltsége a béka segge alatt van, és pár ezer forinttért rávették őket, hogy a saját lejáratásukban és megaláztatásukban részt vegyenek. Mindezt azért, hogy a néző úgy érezze egy percig, hogy ehhez képest ő is valaki. Hát ki nem tudja, hogy Magyarország szomszédságában Ausztria van, nem pedig az Amerikai Egyesült Államok?

Az itt a szórakozás forrása, hogy kiállítjuk nagy közönség elé a tanulatlan embereket és teli szájjal kiröhögjük őket. Mi ez, ha nem freak show? És itt a freak show-ság alatt a műsor formáját értem. Azt, hogy az átlag emberhez képest valamiben hiányt szenvedő embereket kirakjuk, mint cirkuszi mutatványt. Pedig annak, hogy épp nem tudnak valami számunkra evidens dolgot, annak ezernyi oka lehet, amiről javarészt ők nem tehetnek. Mondjuk a szülei is tanulatlan emberek voltak és nem adtak át neki semmit, vagy csak nem foglalkoztak vele, vagy szörnyű volt az iskola, ahova járt, ahol nem tanítottak és nem kértek számon, vagy csak simán izgult, mert kamera előtt szerepel és nem ugrott be neki (vagy megjátszotta, de erről majd később). És ez igaz a régi freak show-k résztvevőire is, csak az ma már egyértelmű, hogy hitvány és ember alatti szórakozás három kezű emberen meg szakállas nőn röhögni. Vajon az Észbontók hitványsága mikor lesz kézenfekvő?

És igen, kiakasztó, hogy itt tart az oktatás, meg hogy ilyen helyzetben van az ország. Ez egy válság. És ezzel foglalkozni kell. De ehelyett azzal pózol a műsort gyártó "értelmiség", hogy ők ennél sokkal többek, és azzal írják jóvá a vélt kultúrájukat és műveltségüket, hogy megidézik a legsötétebb középkori szórakoztató ipart, majd össze kacsintanak velünk, hogy "Nézd a gyökeret!". Pedig az az igazság, hogy rosszabbak. Sokkal rosszabbak.

És most mondhatnátok, hogy szabad döntés volt, hogy elvállalták a szereplést, és az ő bajuk, ha igent mondtak. Szerintem ez rossz hozzáállás. Ugyanis ezeknek az embereknek, pont a kultúra hiányából fakadóan eszébe sem jut, hogy ezzel a szerepléssel bűnrészességet vállalnak a saját megaláztatásukban, és egyszerre vesznek részt a saját és az egész ország kultúrájának rombolásában. Ők csak annyit látnak, hogy válaszolnak pár kérdésre, miközben veszi őket a kamera, kapnak pénzt, és ráadásul a TV-ben is szerepelnek. Emiatt az értelmiség feladata lenne, hogy tegyen a helyzet ellen, de ha más nem, legalább pénzt ne keressen a kihasználásával.

3. Alkudozás

Ilyenkor jön a remény utolsó mentsváraként a gondolat: "biztos csak megjátsszák". Igen, könnyen lehet, hogy kamu. Ha nem is mindenki, de a fele simán. Kérdés az, hogy akkor beljebb vagyunk-e?

Hát nem sokkal. Maximum annyit nyerünk vele, hogy ezek az emberek éppen nem borzalmasan tudatlanok. De azt mindenki érzi a lelke mélyén, hogy ez létező probléma, még ha nem is látjuk, és hogy elég kicsi szorzó lenne azon a fogadáson, hogy vannak ilyen emberek az országban.
Tehát mink marad, azután, hogy leleplezzük az összeesküvést, és megnyugszunk, mert valójában mindenki tudja, hogy a Holdfogyatkozásnál nem a Nap takarja el a Holdat? Egy rakás szerencsétlen, aki kultúra  hiányában nem jön rá, hogy éppen megalázza magát, azzal hogy hülyét játszik némi pénzért meg 15 perc hírnévért. Tehát ott vagyunk, ahol a part szakad, mert a végeredmény ugyanaz. Kiröhögünk egy embert.

Tehát ennyit az alkudozásról. Egy lehetőségünk volt a feloldozásra, de ugyanoda vezetett. JÖHET A DEPRESSZIÓ!!!

4. Depresszió

Sokat nem kell ezt a fázist magyarázni. Itt már a dühöngés elhalkul, az alkudozások bebuktak. Marad a letargia, és a kérdés, hogy mi lesz így velünk? Hova tart a világ?
De szerencsére nem kell messze menni egy kis reménysugárért. Kis körbe nézéssel azért túllendülhetünk a depresszión. De persze ha jól esik, maradhatunk is benne. Az önsajnálat jól bevált találmány, de rendszerint ennek is a feleségem szokta meginni a levét...

5. Belenyugvás

Ezen a ponton belenyugodunk, hogy most nem tehetünk az ellen, hogy ilyen műsorok menjenek. Ilyenkor meg tesszük azt, amit az első fázisnál kellett volna. Kikapcsoljuk a TV-t, levonjuk a tanulságot, és megyünk nézni valami értelmes műsort. Mert igenis a tendencia pozitív. Ma már tömegek mainstream szórakozásává kezdenek válni olyan sorozatok, mint a Breaking Bad, Trónok harca vagy a Black Mirror. Csupa olyan sorozat, ami igenis kultúrát közvetít, morális kérdéseket feszeget, és hatalmas izzókat gyújt a fejekben. És ennek örülni kell. Hallellujah!
Szerintem a halálba való belenyugvás sem csak annyit jelent, hogy elfogadjuk azt, ami ellen nem küzdhetünk. Hanem adott esetben rájövünk, hogy volt egy szép életünk, vagy van egy gyerekünk, akiben tovább élünk, vagy hogy a halál valami másnak a kezdete, hitvallástól függően.

Egy dolgot kell tenni. Akinek lehet, el kell mondanunk, hogy az Észbontók és az ahhoz hasonló műsorok milyen hitvány szórakozást nyújtanak. Lehet, hogy nektek már egyértelmű, de valakinek nem. És velük dolgunk van.

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichoagymenes.blog.hu/api/trackback/id/tr7611950633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.11.17. 18:00:29

Nem kell egyáltalán TV-t / ilyen műsorokat nézni. Ennyi az egész. Jobb ötletem nincs.

Sol Durka 2016.11.17. 18:49:52

Nagyon jó, hogy végre valaki rámutat bizonyos televíziós műsorok mélységes erkölcstelenségére: a nézettség érdekében pénzért, pillanatnyi hírnévért manipulálják a szereplőket és persze a nézőket is . Azt hiszem, ez a folyamat a Való világ és a hasonló gyomorforgató valóságshow-val kezdődött el, azóta folyamatos az erkölcsi züllés.

greenkeeper 2016.11.17. 19:27:54

Jaj kérem szépen, ha ennyire idegesíti az ilyen és ehhez hasonló műsorok akkor NEM KELL NÉZNI!!
Senkinek nem kötelező nézni ezen műsorokat. Ilyen formán ez kérem vihar a biliben, csak azért hogy a
blog írója sírhasson (írhasson) egy sort. Ez van, ilyen a világ, vannak akiknek az ilyen műsorok tetszenek.
Az emberi butaság hazánkban nem ritka jelenség. Magam egy kis faluban élek, ahol tényleg vannak olyan buta emberek mint akiket a műsorban szerepeltetnek, EZ A VALÓSÁG.

úgyiselfelejtem 2016.11.17. 19:31:50

Én azt bírom, amikor az ilyeneken teli szájjal röhögő ismerőstől megkérdezem ugyanazt, és ő is simán belezavarodik, nem tudja. De röhög. Mint az ősrégi (én Hofitól hallottam) Logika viccben.

kkn 2016.11.17. 20:43:35

Birom benne, amikor eleinte még Pisa pisának van mondva, majd a végére már helyesen pízának mondogatják. Vagy a kiss me a végére csak kissz mí lesz. Ha tudják is az adott választ, meg kell játszaniuk magukat.

kispotzak 2016.11.17. 21:37:57

@greenkeeper: Persze, hogy nem kell nézni. De ez most nem arról szólt (még ha egyébként pont a cikk felépítése miatt úgy is tűnik...), hogy szegény tévénéző hogy meg van vezetve, azt hitte kap egy jó műsort, de vackot kapott, és közben nem találta a kikapcsológombot, a szobából kivezető ajtót, stb., és akkor most itt sír, hogy meg kényszerült nézni egy ilyen borzasztóságot.
Hanem arról szól, hogy ilyeneket CSINÁLNAK, és hogy ez rendben van-e. Nem is elsősorban a tévénézők, hanem az abban szereplők szempontjából. Attól, hogy a tévénéző (konkrétan a cikk írója) kikapcsolja a tévét, attól a műsort leforgatták, a szereplők ott voltak, a szitu megtörtént. (Tudod, ez kicsit olyan, mint ha én arra panaszkodnék, láttam a vonatból menet közben, hogy vertek egy gyereket, te meg azt mondanád, hogy nadehá nem kell kinézni az ablakon...)

kispotzak 2016.11.17. 21:46:59

Helló!
Nem nagyon szempont, de gyanúm szerint a műsor így készül:
jönnek a szereplésre az emberek, elmondják nekik, mi a koncepció (két csapat versenyez, akiknek el kell dönteniük, hogy a hozzájuk tartozó páros/trió tagjai - nevezzük őket észbontóknak - kitalálják-e egy-egy blőd kérdésre a választ). Az "észbontók" feladatul NEM azt kapják, hogy megválaszolják a kérdést, hanem azt, hogy minél jobban félrevezessék/elbizonytalanítsák a versenyzőket a tudásukat/ismereteiket/képességeiket illetően. Tehát, ha kapnak egy bugyuta kérdést, és A) tudják a választ - ekkor húzzák az időt, és valami hihetetlen faramuci módon, nyolcszor elrontva a számolást/logikát jussanak el a helyes megoldáshoz, már ha feltétlenül szeretnének helyes megoldást adni B) egyikük tudja, másik nem - ekkor aki tudja, hagyja kibontakozni a másikat C) nem tudja egyikük sem - ekkor hordjanak össze bármennyi marhaságot, és válaszoljanak bármit, ami kellően röhejes.

Azért gondolom ezt, mert volt néhány rész, amit kíváncsiságból megnéztem, és érdekes volt megfigyelni, hogy mennyire húzzák az időt. Nincs olyan, hogy elolvassa a kérdést, és rávágja mindkettő, h nem tudom. Agyalni kell, marhaságokat (lássuk be, néha iszonyú erőltetett marhaságokat) mondani. De volt olyan is, ahol az egyik észbontón mindegyik kérdésnél tisztán látszott, h tudja a választ, de szépen ült, hagyta h össze-vissza beszéljen a másik, majd egy pont után, amikor beleunt, adott egy kis lökést, hogy hátha a másik rájön (volt, h rájött, volt, h megmondta ő).

Szóval szerintem így működik, és a résztvevők nyilván másként gondolkodnak róla, mint Te vagy én, de talán-talán egy picit azért látják, h mi ez az egész, és úgy döntöttek, hogy "jó móka". Ettől függetlenül, még ha így is van, én is gáznak tartom. Egyrészt az így is meglévő alázás miatt, másrészt meg szimplán jó poénnak mutatja be a rettenetes alulműveltséget.

Biró Tamás 2016.11.18. 09:08:59

@Sol Durka: Köszi, hogy elolvastad, és örülök hogy tetszett :) Abszolút egyet értek, hogy ez ráillik az általad leírt tendenciára, de lehet, hogy én még egyel visszább mennék. Nem lehet, hogy igazából a Barátok Közt kezdte el az össznépi züllesztést, ami a valóságshowkba torkollott?

Biró Tamás 2016.11.18. 09:10:07

@kispotzak: Köszönöm, a szívemből szóltál :D

Biró Tamás 2016.11.18. 09:20:49

@kispotzak: Szia. Lehet, hogy igazad van és tényleg így működik. Amikor egyszer végignéztem egy részt néhánynál nekem is kilógott a lóláb (de megjegyzem, bőven akadt olyan, akiről simán elhittem), de ahogy a végén te is írtad, ez nem ad felmentést. Kicsit olyan ez, mint az a régi Színes mai lap reklám. Nem tudom láttad-e. Arról szólt, hogy ülnek az asztalnál hárman. Apa, mellette Pistike, mellette Anya. Pistike itta a kakaót és szürcsölt. Apa többször rászólt, hogy "Pisti, ne szürcsölj". Majd az ötödik alkalommal felemelte az újságot, hogy lecsapjon a gyerekre, de az elhajolt, és Anyát találta el. Pisti elkezdett röhögni, majd a záró mondat: "Ne röhögj, Anyád is szürcsölt". Aztán a mottó: "Színes mai lap, ez az ALAP". Na az kurva kemény volt. És nyilván ott is megjátszott volt a családon belüli erőszak. De tudjuk mindannyian, hogy naponta hány nővel történik meg ez, csak nem a Színes mai lappal, hanem jó kis csontos, bütykös ököllel. De a marketingesek úgy gondolták nem elegen, belefér még egy kis poénkodás meg reklámozás.

Sol Durka 2016.11.18. 10:37:57

@Tamás Biró: Nem hiszem kedves Tamás, a Barátok közt ezekhez képest igényes műsor. A nyugati bulvár televíziózás import szemetét öntik a nyakunkba, nem mellesleg ezzel is rontva a közízlést, és bizony a közerkölcsöt is - VVX. és VVY "csillagok" némi felvilágosító munkát végeznek a fiatalok és a kukkolók számára.

alprazolam 2016.11.18. 11:12:50

akik ott ülnek, és látszólag gondolkoznak, a világ legokosabb emberei. azért, hogy őket bámuld, egy valag pénzt kapnak. ennyi.

Biró Tamás 2016.11.18. 15:17:05

@Sol Durka: Jó, csak valahogy annak meg kellett ágyazni, hogy az emberek befogadják a valóságshow-t. Már a Barátok Közt is veszteséges volt vagy 2 évig, aztán egyszer csak beütött, és onnantól mindenki nézte. De itt előtte kultúra volt, világ színvonalú filmjeink voltak (pl. Ötödik Pecsét, Tanú, stb.), színdarabokról nem is beszélve, hozzá tehetséges színészeink. Aztán jött a Szomszédok, ami tehetséges színészek alá adott borzalmas forgatókönyvet, aztán meg a Barátok Közt, ahol már tehetségtelen színészek kaptak borzalmas forgató könyvet. Innen már csak egy lépés kellett, hogy eljussunk oda, hogy semmilyen színészi játék nincs, semmilyen forgató könyv, csak pár pojáca, aki a farkát pörgeti főműsoridőben. És bekajáltuk, mint kacsa a nokedlit. Szerintem ez Barátok Közt nélkül nem működhetett volna. De lehet, hogy tévedek.

kispotzak 2016.11.20. 21:51:44

@Tamás Biró: Húú, ez kimaradt. Szerencsére... :-(

Egyébként - lehet, h ez off lesz - én nagyon hiányolom a reklámokon, sorozatokon belül (szőrmentén, nem erőltetve) megjelenő hangsúlyváltást, vagy "népnevelést". Nem, ez túlzás. Nem is szeretem ezt a szót. De olyan jó lenne, ha legalább csökkenne pl a nők=háztartási robot beállítás.
Pont most láttam egy reklámot, "ha anya beteg, feje tetejére áll a ház". És tényleg, mert apuka a gyerekszobába dáridózik a gyerekekkel, hangoskodnak, zenélnek, ugrálnak az ágyon, tehát teljesen egyértelműen még csak törekvés sincs arra, hogy A) ne álljon a feje tetejére a ház B) ha a feje tetejére áll, mert ez a mindennapi program, akkor a végére visszaálljon C) esetleg tán anya hadd pihenjen, és nem akkor kéne bőgetni a zenét, amikor kivan szerencsétlen, mert hátha nem élvezi két orrfújás, láz és fejfájás közepette...
És persze a vége az, h anya kapjon gyorsan gyógyszert, gyógyuljon meg, mert hát a férj és gyerekek által a betegség alatt végképp szétbarmolt lakást csak össze kéne kapnia valakinek (szinte látom magam előtt, ahogy anyuka vakargatja le a 3 napja ott álló mosatlanról a ráragadt mocskot, mossa ki a fölgyűlt, össze-vissza dobált szennyest, és mindezt persze munka után, este 9-kor, mert a gyerekkel is kell vkinek foglalkozni, már azon túl, h bulizunk, hiszen végülis van vmi suli is a világon, ahhoz meg apuka nehogy hozzászagoljon, amíg anya beteg...). Bocs, kicsit elszaladt velem a ló, de annyira bosszant, hogy még itt sem látok semmi változást :-(
(Persze lehet, h van, csak keveset nézek tévét :-) ).

Biró Tamás 2016.11.21. 15:01:55

@kispotzak: Igen, ez a reklám nekem is megvan. Rohadtul felháborító. Két állapotot látok, vagy azt közvetítik, hogy a nő ne akarjon gyereket, se háztartást vezetni, mert az degradáló és rabszolga munka, hanem menjen céget vezetni. A másik, amit fent említettél, hogy a nő csak rabszolga lehet., és a férfiak szükség szerűen figyelmetlenek, lusták és elnyomóak. Mondjuk ez a kettő ugyanaz, mert ahogy bemutatják a háztartás vezetést, attól senkinek nem jön meg a kedve hozzá, szóval lehet, hogy direkt.

Amit sehol sem látok, hogy a nő és a férfi is lehet háztartás- és cégvezető is, és mindkét szerep jó szerep, csak meg kéne találni mindenkinek, hogy hány százalék benne a háztartásvezető és hány százalék a cégvezető. És ennek megfelelően kéne megosztani a feladatokat egy családban.
süti beállítások módosítása